Intresseklubben antecknar

Det är inte så underhållande, men någon måste ju läsa det!

Annika Dahlkvist

Publicerad 2009-09-01 08:32:25 i Sjukvård och varma känslor

Annika Dahlkvist är, om någon skulle ha missat detta, en läkare som gjort sig känd för LCHF- dieten. LCHF är en förskortning för Low Carb- High fat, man ska alltså äta lite kolhydrater och mycket fett. Och gå ner i vikt gör man tydligen från vad jag har hört, men nu har dieten även fått andra spännande effekter. På sin blogg skriver Annika att hon inte tänker vaccinera sig mot svininfluensan, eftersom hon aldrig varit sjuk i någon influensa, förmodligen för att hennes immunförsvar är så starkt p.g.a. kosten hon äter, samt att hon träffat mycket infekterade patienter i sitt arbetsliv och att utsättas för smitta utan att insjukna är som en slags naturlig vaccination.
Vad som bekymrar mig med detta är inte att Annika ska gå och bli sjuk, utan att hon ska smittas och sedan föra smittan vidare till sina patienter innan symtomen hunnit bryta ut. Svininfluensan är nämligen ruskigt smittsam, och smittar genom hudkontakt, därför verkar det riskfyllt att ha en läkare som springer omkring bland sjuka eller infektionskänsliga personer utan att ha vaccinerat sig. Vidare känns det lite tveksamt, rent etiskt, att gå ut i media som läkare och säga att en diet kan skydda mot infektioner, eller mot cancer som hon också nämner. Ett sådant uttalande kräver välgrundade vetenskapliga belägg. Och cancer, som har funnits långt tillbaka i tiden, även innan det fanns den typen av "onaturlig" mat som Annika Dahlkvist kallar det, och det förvånar mig att någon som genomgått en så lång universitetsutbildning, samtidigt kan skriva så ohämmat och med så tafatta argument.
Men det är väl som jag brukar säga, alla älskar en kvacksalvare.

Kommentarer

Postat av: Anders

Publicerad 2009-09-01 09:35:57

Well put!

Postat av: Anders nr2

Publicerad 2009-09-17 20:17:06

Tjena

Annika är nog lite ute och reser om hon påstår att dieten förhindrar cancer, alla får cancer om man lever tillräckligt länge. Dieten kan påskynda det men nog inte förhindra det. Det känns fel att en läkare går ut med denna informationen utan att ha fakta som backar upp det.



Angående svinis så tror jag inte att det smittar genom hudkontakt. Enligt smittoskyddsinstitutet så <a href="http://www.krisinformation.se/web/Pages/Faq/ShowFaqWithLeftMenu__31562.aspx?FaqId=1918">smittar</a> det som en vanlig influensa.



<a href="http://www.krisinformation.se/web/Pages/Faq/ShowFaqWithLeftMenu__31562.aspx?FaqId=2124">"Influensa smittar huvudsakligen genom att man andas in små droppar eller partiklar som virus från någon som hostat eller nyst fastnat på. Ju närmare man är en smittad person, desto större är risken för smitta."</a>

Postat av: Katarina tycker

Publicerad 2009-09-19 20:43:09

Nej, du har naturligtvis helt rätt, den smittar genom droppsmitta, det var ett slarvfel av mig, men tanken var som du också påpekar, att den smittar vid nära kontakt med någon som bär på viruset. Tack för kommentaren :)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Katarina

Intresseklubben antecknar stort och smått från vardagen som småbarnsmorsa, sjuksköterska, och med femtioelva ofärdiga projekt igång. Det är inte så underhållande, men någon måste ju läsa det!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela