Intresseklubben antecknar

Det är inte så underhållande, men någon måste ju läsa det!

Statistik...

Publicerad 2012-04-29 10:57:58 i Sjukvård och varma känslor

 

"Antalet människor som hotar Försäkringskassan med att de tänker ta sitt liv har ökat kraftigt sedan de nya sjukreglerna infördes, skriver arbetet.se.

Förra året tog myndigheten emot 599 självmordshot. Fyra år tidigare var motsvarande siffra 19.

– Att tala med en person som hotar att ta sitt eget liv är bland det svåraste som finns, säger Torgny Collin, säkerhetschef på Försäkringskassan."

Någon som har lust att räkna ut den procentuella ökningen på detta? Jag tycker att regeringen själv kan sätta igång och rehabilitera alla dessa människor som går med självmordstankar. Om någon av mina patienter uttrycker självmordstankar har jag som skyldighet att meddela läkare som i sin tur ska utreda självmordsrisk så att vi kan försöka förhindra att folk tar livet av sig. Psykriatiker har tidigare gått ut och sagt att sjukskrivningsreglerna försvårar rehabiliteringen av dessa patienter eftersom de mår så oerhört dåligt av stressen inför att inte kunna betala hyra etc. Svårigheterna med sjukersättning gör patienterna sjukare med andra ord. Då kan det vara intressant att notera att majoriteten av alla sjukskrivningar är till följd av psykriatiska tillstånd och att dessa varit i ökande sedan mitten av 90-talet, speciellt hos unga. De tillstånd det gäller är alltså inte psykossjukdomar eller liknande utan olika stressyndrom, ångest och depression. På andra plats ligger värk i nacke och axlar, något som man också tolkar som ett resultat av långvarig stress... Detta har varit känt, ja sedan 90-talet, och fantastiskt mycket skattepengar har lagts på att utreda varför det ser ut så. Men att göra något åt det? Nej, för all del, vi gör dem sjukare istället. Det är en jättebra idé!
Hälsningar,
En sjuksköterska som träffar unga friska vackra människor som vill ta sitt liv.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Katarina

Intresseklubben antecknar stort och smått från vardagen som småbarnsmorsa, sjuksköterska, och med femtioelva ofärdiga projekt igång. Det är inte så underhållande, men någon måste ju läsa det!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela